Sedmi Međunarodni festival LGBT filma „Merlinka“ počinje u četvrtak 10. decembra u 21 čas ceremonijom svečanog otvaranja i srpskom premijerom filma Pitera Grinaveja Ajzenštajn u Gvanahuatu.
12346815_947759545289589_1836970302_n

Velika sala Doma omladine Beograda ugostiće ljubitelje filma od 10. do 14. decembra koji odluče da posete ovogodišnji Merlinka festival. U ceremoniji svečanog otvaranja učestvuju Sajsi MC, gudački kvartet White Witches i solo pevač Siniša Radin, a program vodi Kvirela de Bil.

Nakon kabare programa sledi film Ajzenštajn u Gvanahuatu (Eisenstein in Guanajuato) legendarnog reditelja Pitera Grinaveja (Peter Greenaway). Film prati ruskog reditelja Sergeja Ajzenštajna koji nakon priznanja koje je dobio zbog svog revolucionarnog filma Oklopnjača Potempkin biva odbačen od Holivuda. On putuje u Meksiko 1931. godine da razmotri snimanje filma koji je finansiran od strane američkih pro-komunističkih simpatizera. Čini se da je ovo senzualno iskustvo od ključnog značaja za Ajzenštajnom život i filmsku karijeru.

Na festivalu će biti prikazano ukupno 60 filmova među kojima su i američki film Baka (Grandma) sa Lili Tomlin i Lavern Koks u glavnim ulogama, francuski „Letnje noći“ (Les Nuits d’été) koji je osvojio Kvir lava u Veneciji, švedski Dajk hard (Dyke Hard), španski Tajno (A escondidas), indijski Margarita sa slamkom (Margarita with a straw), holandski Leto (Summer), domaći Pored mene, danski dokumentarac Fasbinder – bezuslovna ljubav (Fassbinder – To Love Without Demands), američki dokumentarac Limitirano partnerstvo (Limited partnership)…

Merlinka je takmičarski festival i dodeljuje nagradu za najbolji kratki film. Ovogodišnji žiri čine trans aktivistkinja Helena Vuković, filmski kritičar, novinar i pisac Đorđe Bajić i reditelj Stevan Filipović. Nagrada će biti dodeljena na svečanom zatvaranju festivala, 14. decembra kada nastupa zagrebačka drag queen grupa House of Flamingo.